עובד נתן אבטח ראשי ממשלות, נשיאים ושרים בישראל. אתמול הוא הלך לעולמו בגיל 72. הסיפורים על גולדה מאיר, "תקרית" כיסא המלך בלונדון והמכנסיים הקרועות בניו יורק זכורות לו. בנו: רצח רבין עבורו – כתם שלא יימחה.
לבו של המאבטח של בכירי האישים בישראל נדם: בבית החולים וולפסון בחולון הלך אתמול בבוקר 06.04.15 (יום ב') לעולמו עובד נתן, שהיה למאבטח של ראשי ממשלה, נשיאים ושרים בישראל. נתן, שסבל מבעיות לב ובחודשים האחרונים היה מאושפז, היה בן 72 במותו.
בין האישים שאבטח נתן ניתן למצוא את ראשי הממשלות גולדה מאיר, יצחק רבין בכהונתו הראשונה ולוי אשכול. ישראל שי, מי ששימש בעבר כראש היחידה לאבטחת אישים, שירת עם נתן בתפקידו כמאבטח משנת 1970 ועד שפרש מהשירות. "הוא היה מהדמויות היותר בולטות בשירות ולאו דווקא בגלל גודלו הפיזי", סיפר שי. "בשביל להיות מאבטח טוב לא חובה להיות גדול אבל הוא היה אחד מהמאבטחים הטובים. הוא היה דמות שנישאת גם בחייה ולא נמוגה גם שנים אחרי שהיא איננה".
תן, שהיה עד מרכזי מטווח אפס לאירועים מרכזיים והיסטוריים בתולדות המדינה, נולד בירושלים וגדל כנער בחבר נוער בקיבוץ תל יוסף, תקופה שאותה הגדיר כיפה בחייו. לאחר השירות הצבאי ניגן בלהקות סטודנטים ובאמצע שנות ה-60 גויס ליחידת מודיעין 504 ובהמשך ליחידה לאבטחת אישים. הוא נכנס לתפקידו ביחידה בראשית שנת 1969 וביומו הראשון בתפקיד היה זה שהוביל את ראש הממשלה דאז, לוי אשכול, למכוניתו לאחר שלקה בהתקף לב במשרדו.
כמה שבועות לאחר מכן כשאשכול נפטר ושמה של גולדה מאיר עלה כמועמדת לראשות הממשלה, נשלח עובד לביתה והפך להיות ראש יחידת האבטחה שלה. הוא ליווה אותה ועמד לצדה בארבע שנות כהונתה, גם ברגעים הקשים ביותר של מלחמת יום הכיפורים, עד שפרשה. מיד לאחר מכן, החל לאבטח את יצחק רבין, בכהונתו הראשונה כראש ממשלה.
מקרה רפואי נוסף שנתן נתקל בו במהלך עבודתו היה כשר האוצר פנחס ספיר הגיע עם ראש הממשלה יצחק רבין לטקס הכנסת ספר תורה בנגב בשנת 1975. ספיר רקד עם הספר ומיד לאחר מכן התמוטט. נתן ביצע בו החייאה, אך ללא הצלחה.
"אני עובד הראשון, כשאדוארד השלישי יגיע אני אקום"
נועם נתן, בנו של המאבטח המיתולוגי, סיפר אתמול כי אביו הקדיש את חייו לביטחון, היה אדם בעל חוש הומור נפלא ומלח הארץ. הוא סיפר כי כילד זכר את ראשי המדינה שאבטח אביו. "רבין היה בברית שלי וגולדה ביקרה בביתנו בירושלים", משחזר הבן. "זו הייתה תקופה שבה חוליית אבטחה של ראש הממשלה הייתה מורכבת משניים-שלושה אנשים, שהיו אחראים להכול.
לדבריו, "ההיכרות הייתה הרבה יותר מעמיקה. זו הייתה תקופה שהייתה גאווה להיות ישראלי בחו"ל והוא זכר אותה לטובה. בשנים האחרונות כאב לו אישית לראות איך דברים השתנו במדינה. רצח רבין היה מבחינתו כתם שלא יימחה בחיים".
דוגמה לאינטימיות ששררה בין המאבטחים לאישים סיפק נתן עצמו בריאיון שנתן לארכיון על-שם גולדה מאיר. הוא סיפר כי בימי שני, ימים שבהם באופן קבוע הייתה ראש הממשלה נוטלת לעצמה יום חופשי, הייתה מאיר משחררת את פקעת השיער ההדוקה על עורפה ומסתובבת בצמה ובשיער פרוע שהגיע עד לאחורי הגב.
הנסיעות הרבות עם ראשי הממשלות סיפקו גם אנקדוטות שהפכו לנכסי צאן ברזל במשפחתו של נתן וביחידה לאבטחת אישים. כך הסיפור על בית ההארחה המלכותי הסמוך ללונדון, לשם ליווה נתן את רבין. בסופו של יום ארוך ישב המאבטח על אחד הכיסאות במקום ומנהלת הבית, קצינה בדרגת אלוף משנה, מיהרה ונזפה בו כי הוא יושב על כיסאו של המלך אדוארד השלישי. "הוא אמר להם שהוא עובד הראשון וכשאדוארד השלישי יבוא, הוא יקום", סיפר ישראל שי.
הבן נועם סיפר על תקרית בניו יורק, שבה נקרעו מכנסיו של האב בעת שאבטח את שיירת ראש הממשלה מאיר והוא נאלץ להישאר ברכב. סיפור זכור נוסף הוא על ביקור באפריקה שם תופף על תופי טם טם. "הוא סיפר שראש השבט שאל אותו אחר כך למה הוא מקלל אותו", סיפר הבן בחיוך מהול בעצב.
"הוא היה איש של אנשים", סיכם ישראל שי. "הוא התחבר לאחרון העובדים בצוות ולראש הממשלה עצמו, באותה צורה ובאותה מידה. הוא היה איש עתיר כישרונות".
שמעתי על המאבטח עובד אבל לא הספקתי להכיר אותו באופן אישי ולכן ראיתי לנכון להעביר לבלוג את מה שכתבו עליו.
ולמרות שלא הכרתי את עובד אני חושב שדווקא עכשיו כדאי לנו להבין שאנשי מקצוע כמוהו יכולים וצריכים להעביר לדורות המאבטחים שאחרי את הרוח ואת דרך הערכים והשייכות לעבודה ולמשימה שבאבטחה.
הגם שמאז שעבד ביחידה לאבטחת אישים עברו הרבה שנים והשיטה השתנתה, יכול היה עובד ז"ל וכמותו, לפעול ביוזמת השירות והיחידה לשימור ההיסטוריה ולשיפור הדורות החדשים.
יהי זכרו ברוך