כתבת אורח – מניעת הונאות, אובדן ופחת בחברות ובארגונים

במסגרת כתיבה וניהול הבלוג, אני מחפש ומעודד חברים למקצוע לשבת ולכתוב כתבות בתחום עיסוקם. עד היום נענו לבקשתי שני חברים והנה היום הגיע השלישי.

הפעם מדובר ביאיר טל אשר מוגדר כמומחה בעל ניסיון רב שנים. זכיתי לקבל ולפרסם כתבה שלו בנושא מניעת הונאות, אובדן ופחת בחברות ובארגונים.

Loss Prevention – מה זה ?

 Loss Prevention הוא המושג של קביעת מדיניות, נהלים ושיטות עבודה כדי למנוע הנאות אובדן פחת במלאי או כספים בסביבה עסקית כגון חברות וארגונים גדולים.

פיתוח תוכנית למניעת אובדן ופחת תעזור להפחית את ההזדמנויות להפסדים העלולים להתרחש באופן ממוקד ולא רק להיות תגובתי לאחר התרחשותם אלא לזהות את המתרחש מבעוד מועד.במאמר זה נציג למנב"ט מספר כלים ייעודיים וייחודיים בהם ניתן לעשות שימוש במטרה למנוע הונאות, אובדן וגרימת נזק לארגון.

 

מה מצפים מנהלי החברה מהמנב"ט בהתמודדות עם מניעת הונאות ואובדן?

כאשר הנהלת החברה מקבלת נתונים של אובדן או פחת שנתי גבוהה מהמקובל, הדבר מתורגם במידי להפסד ברווחי החברה.

זיהוי מלאים אבודים מחייב השלמה וחידוש מהיר על מנת לא לפגוע בתהליך הייצור או שרשרת האספקה.  עלות הפסדים אלה נכנס ישירות לשורה התחתונה של המאזן של החברה המצביע על אובדן ברווח ועלייה בפחת.

רווחים אלו, שהארגון הפסיד, יכלו לאפשר להנהלת הארגון לחדש ואו להרחיב את מלאי הארגון, פתיחת ערוצי שיווק נוספים, מתן דיבידנדים לעובדים וכיוצ"ב. הנהלת החברה תפנה את הנושא לטיפולו של מנב"ט החברה במטרה לבדוק כיצד קרה הדבר ואיך ניתן למנוע תופעה זו. מנב"ט שידע לנתח את המשמעות והחשיבות של הנתונים של הפחת ואובדן, יצליח למנוע נזק לארגון.

 

כיצד ניתן לזהות האם בארגון קיימת בעיית אובדן וגרימת נזק?

מנב"ט הארגון נדרש להכיר את הנתונים הכלכליים של הארגון המראה האם העסק הפסדי או רווחי. המנב"ט ,כאחד ממנהלי הארגון, חשוב שיענה על מספר שאלות כדי לראות באיזה מצב הארגון(להלן מס' דוגמאות):

  • האם העלות של הסחורות הנרכשות לארגון גודל אך המכירות נשארות זהות או יורדות?
  • האם עובדים מדווחים על בעיות בארגון או חוששים לגורל עתידם.
  • האם בארגון או מתקניו היו מקרי גניבה במהלך השנה האחרונה (מקרי גניבה לעתים קרובות כנראה מצביעות על היות הארגון מטרה קלה).
  •  האם הארגון מאבד מלאים, אבל אף אחד לא מזכיר שום אירועי הונאות (יתכן ומדובר על הונאה של עובד ) או שעובד אחד מדווח על ארוע הונאה אבל אין עדים לכך.

    אלה הם רק כמה מן הסימנים והשאלות שנדרש המנב"ט לשאול כל הזמן על מנת  להבין מה המצב בארגון.

איך לזהות כיצד הפסדים מתרחשים?
מחקרים רבים מצביעים כי רוב ההפסדים עלולים להתרחש בשלוש קטגוריות; הונאה פנימית, הונאה חיצונית ו/או טעויות אנוש . הונאה פנימית (על ידי עובד קבוע או שכיר) ,מקרה זה הנו הגורם הנפוץ ביותר לאובדן עבור מרבית החברות, ללא קשר לגודל או מגזר. למרות שחלקנו עשויים לתהות מדוע גניבת העובד הינה הקטגוריה הנפוצה ביותר של אובדן, ניתן לראות כי בכל סקר, מחקר והשוואה למקרי אובדן הוכיח פעם אחר פעם כי מרבית ההונאות הינם ע"י עובדי הארגון או ספקים קבועים המכירים את התנהלות הארגון , פרצות אפשריות שניתן לחדור דרכן.

כיצד תגדיר את המטרה למניעת אובדן ופחת?

לאחר הסקירה שבה הצגנו את המשמעות של תופעת ההונאות וגרימת הנזק לארגון חשוב שכל מנב"ט יגדיר את מטרת הפעילות ובראייתנו היא:

"מתן מענה מיטבי המשלב כלים מקצועיים להפחתה משמעותית של הונאות , גרימת נזק ופחת ובכך להגדיל את רווחיות הארגון".

אז איך מתמודדים?

הנחת העבודה שכל מנב"ט חייב להניח כי קיימת בארגון התופעה של הונאה, גניבות, אובדן פחת וגרימת נזק בכוונה או שלא בכוונה.

לאור האמור, המנב"ט חייב לנקוט בשורה של פעולות באופן קבוע שיאפשרו קבלת התראה וכן לייצר אפקט של הרתעה מול העובדים, ספקים וקבלנים נותני שירותים.

על מנת לתת מענה מיטבי חשוב לייצר מנגנון שיפעל לאורך זמן.

בפעילות שביצענו במספר חברות גדולות במשק ובתאום ובשיתוף פעולה עם הנהלת הארגון ויחידת הביטחון, התחלנו לבנות תשתית רחבה של מודיעין בשילוב אמצעים טכנולוגיים גלויים וסמויים. בניית תשתית מודיעינית הינה תהליך מורכב , רגיש שמחייב ידע בתחום על מנת לא לגרום למשברים ואי יציבות בארגון.

הפעילות שביצענו כללה:

ü           יצירת כיסוי מודיעיני בסיסי למטרת קבלת מידע מידי בעניין אירועים חריגים (גנבות, נזק, סחר ושימוש בסמים וכד').

ü           קבלת מידע אודות עובדים בטרם חקירה ו/או שיחה ו/או הליך משמעתי.

ü           פעילות מניעה בטרם ביצוע של גרימת נזק .

ü           הצבעה על 'פרצות באבטחה' , אפשרויות מרמה המנוצלים ע"י העובדים, קבלנים וספקים.

ü           זיהוי לחשד להונאות, על ידי עובדי הארגון או קבלנים.

ü           ביצוע בדיקות ומידע אודות מתחרים בשוק.

ü           לימוד והבנת 'הלכי רוח' אמתיים מקרב עובדים/קבלנים/מנהלים ככלי עזר לניהול ושיפור העבודה.

כיצד תגדיר את היעדים להשגה:

המנב"ט יגדיר את היעדים להשגה בהתאם למודיעין או בהתאם לאירועים שהתרחשו בארגון.

ככלל, הגדרת יעדים חייבים להיות ריאלים לביצוע וכמובן במגבלות תקציב ומשאבים.

היעדים שאנו מציבים בפני הארגון יקבעו בתאום עם הנהלת הארגון.

להלן מספר דוגמאות ליעדים שניתן להגדירם :

ü           איתור חשודים בגרימת אובדנים ופחת, מניעת הונאות וגרימת נזק במתכוון.

ü           פגיעה בטוהר המידות פנים וחוץ ארגוני.

ü           הבנת הלכי רוח בקרב עובדים/קבלנים .

ü           בדיקת עובדים / ספקים טרם התקשרות עמם.

ü           איתור מעילות והשיטה, לאתר את האחראים לכך ולכמת את היקף המעילה.

ü           מענה מיידי נקודתי לצורכי הנהלת הארגון וביצוע בדיקות עבורם בהתאם לצורך הארגון.

ü           חשיפת מידע שיווקי/ אחר ואודות מתחרים.

כאמור, אם נסכם את הנאמר במאמר זה, שילוב מושכל של הכלים שצוינו לעיל, יחד ובשיתוף פעולה עם הנהלת הארגון יגבירו את סיכויי ההצלחה להפחית משמעותית את גרימת הנזק ומניעת הפחת.

 

כותב המאמר:

יאיר טל יועץ אבטחה ומנהל פרויקטים, בוגר מערך האבטחה הממלכתי בשב"כ בעל ניסיון רב שנים בתפקידי ניהול בארץ ובחו"ל.

מנחה מקצועי לאבטחה הכולל פיקוח, בקרה הדרכה, הטמעה לתהליכים ופרויקטים .

בעל התמחות ייחודית בייעוץ והנחייה מקצועית המשלבת אבטחה והגנה על מתקנים ותשתיות אסטרטגיים בים(מתקני קידוח), ביבשה, ואבטחה חמושה ואירועים המוניים.

האתגרים של מנב"ט במתקן (מפעל) יצרני גדול

בחצי שנה האחרונה, זכיתי לבקר אצל שני מנב"טים מוכרים. שניהם הזמינו אותי להגיע לביקור על מנת להתרשם מעבודת המנב"ט במפעל יצרני גדול ומהאתגרים העומדים בפניו. כאמור, תשובתי להזמנה היתה חיובית גם כי מדובר בשני מנב"טים מזמינים ופתוחים לביקורת בונה וגם כי אין סיכוי שאפספף הגעה למתקן שעוד לא הייתי בו ובטוח שיחשוף אותי למאפיינים ואתגרים אבטחתיים שאיני מכיר – תמיד טוב ללמוד משהו חדש ובמיוחד מבעלי מקצוע וותיקים ומנוסים.

מדובר בשני מפעלים של חברות מרכזיות, גדולות וחזקות. מפעלים חשובים ואסטרטגיים בפעילות החברה, כאלה שאירוע חריג שיתרחש בהם יכול להשפיע מידית על הפעילות השוטפת של החברה ועל עמידתה ביעדים שנקבעו עבורה על ידי ההנהלה.

אין ספק שתפקיד המנב"ט במפעלים מהסוג הזה, הינו מרכזי וחשוב מאין כמוהו וברור שעל מי שמאייש אותו רובצת אחריות משמעותית וכבדה שמתורגמת לביצוע פעולות למניעת כל אירוע בתחום האבטחה ובתחום הבטיחות שיכול לגרום לנזק לחברה. אני לא יודע עם שני המנב"טים המארחים שלי ידעו לאן הם נכנסים אבל ברור מעל כל צל של ספק שמדובר בתפקיד שלא מתאים למי שמחפש רוגע ושלווה בעבודה.

מה מאפיין מתקן שהינו מפעל יצרני וגדול?

  1. גודל השטח – המפעל ממוקם על שטח גדול מאוד – מחייב השקעה גדולה בתיחום השטח וביצירת יכולת שליטה על כל מי שנכנס ויוצא ממנו.
  2. פעילות – מפעל יצרני שעובד 24/7 – מחייב את המנב"ט לגיבוש תכנית שמתאימה למפעל שלא עוצר אפילו לרגע.
  3. מספר מבנים בשטח – מפעל שכולל מספר מבנים השונים בייעוד, בגודל, בצורה ובמאפיינים שלהם – מחייב התייחסות כללית לכל המפעל והתייחסות ספציפית לכל מבנה בנפרד.
  4. מספר עובדים – מפעל שמעסיק ומאויש במספר גדול מאוד של עובדים שנכנסים ויוצאים ממנו בהתאם לזמני המשמרות ומסתובבים בשטחו בהתאם לתפקידים שבו – מחייב התייחסות לכל עובד בהיבט בטיחות, אבטחה, אבטחת מידע ועוד.
  5. מספר מבקרים – מפעל שמושך אליו מספר גדול של מבקרים שמגיעים אליו כל יום לצורך פגישות, סיורים, ספקים ועוד.  
  6. רכבים – כניסה ויציאה של רכבים לשטח המפעל – רכבי עובדים, רכבי אורחים, רכבי אספקה ועוד – מחייב התמודדות עם דפ"אות הקשורות לרכב ולכל נושא התנועה בשטח המפעל הקשור לבטיחות.
  7. אזורים רגישים במפעל – אזורים המוגדרים כאסטרטגיים ורגישים בתהליך היצרני של המפעל ובייעוד החברה, כאלה שאם הם נפגעים ההשפעה מידית ורוחבית – מחייב יצירת תכנית אבטחה ובטיחות בשיטת המעגלים.
  8. הנהלה – אנשים המאיישים תפקידי ניהול בחברה ושחייבים לספק את ה"סחורה" ללקוחות ולבעלי המניות ולכן ממוקדים מאוד לתחום הכספי בחברה ובמיוחד לזה שיוצא ממנה – רוב המנהלים חושבים שאבטחה הינו תחום שרק מוציא כסף ואינו מכניס כסף לחברה ולכן לא ימהרו להזרים למנב"ט תקציבים גדולים.
  9. מפעל וותיק וישן – מפעל בן עשרות שנים שבתחילת הדרך היה קטן ועם הזמן הלך וגדל ולכן לרוב הגדילה וההתרחבות מתרחשת בשיטה של טלאי על טלאי כמעט בלי התחשבות בצרכי האבטחה – המנב"ט מקבל לידיו מצב קיים שכמעט ואינו ניתן לשינוי ולעיתים יוצר בעיות אבטחה קשות שצריך להתמודד איתן ביום יום.

ברור שישנם עוד מאפיינים אבל נראה לי שאלו מספיקים כדי להבין על מה מדובר ועם מה המנב"ט צריך להתמודד 24/7.

אז מה למדתי משני הביקורים בשני המתקנים המיוחדים האלה:

  1. תפקיד המנב"ט – תפקיד חשוב ומרכזי מאין כמוהו בעל אחריות כבדה ולכן כל מי שמאייש אותו חייב להתחיל בהבנה הזו. תפקיד שאולי יכול להיתפס כשולי ולא חשוב אבל בפועל, עובדתית, מדובר בתפקיד שמהווה חוליה חשובה מאוד ביכולת החברה והמפעל שלה לעמוד ביעדים ובהתחייבויות. אין ספק שעל כל הגורמים הרלוונטיים שלוקחים חלק בכל הקשור לתפקיד מנב"ט בישראל, להמשיך להשקיע מאמצים ומשאבים כדי שייתפס כמקצוע חשוב ומחייב משלב תהליך הלמידה המקצועית ועד שלב הביצוע והאחריות שבתוכו. אני חושב שבגופים מונחים, על הגוף המנחה לייצר מנגנון שמסייע למנב"ט להתמודד טוב יותר עם האתגרים שעומדים בפניו כולל הנהלה שאולי לא מבינה את משמעות התפקיד.
  2. האיומים – אי אפשר לבוא נעול עם גישה אבטחתית אחת שיש בתוכה רשימת מכולת קבועה של איומים ולחשוב שתתאים לכל מתקן בלי קשר לייעודו ולמאפייניו. ישנם כל כך הרבה גורמים אשר משפיעים על קביעת האיומים הרלוונטיים למתקן ולכן השלב הראשון שעל כל מנב"ט לעשות זה לנתח את החברה, המתקן, השטח והפעילות בראיית התוקף על מנת להצליח להגיע לרשימת איומים שבאמת יכולים להוות סכנה לחברה ולעובדיה. למדתי שישנם מתקנים שאיומי הבטיחות עולים על האיום הפלילי והפח"עי הפופולריים כל כך. 
  3. ניתוח בראיית התוקף – תחום שבשנים האחרונות תופס תאוצה ומוכיח כמה הוא חשוב כבסיס לקביעת הגדרות, הנחות עבודה ותכנית אבטחה. אני ממליץ לכל מנב"ט לבצע את השלב הזה גם במתקן קיים וגם במתקן חדש מהסיבה הפשוטה והברורה שרק כך יוכל לגבש תכנית ייעודית וממוקדת שתמנע בזבוז כסף רב על כוח אדם ואמצעים שאינם מתאימים וככאלו ישאירו את החברה והמתקן חשופים לאיומים ממשיים.
  4. סדר וניקיון – הייתי מודע לחשיבות הנושא הזה לפני הביקורים אבל אחריהם הבנתי עד כמה לא ניתן להצליח במקום שאין בו סדר וניקיון ועד כמה ההשפעה שלהם גדולה במימוש תכנית הבטיחות והאבטחה במפעל יצרני וגדול. המנב"ט וכל בעל תפקיד אחר במפעל חייבים לשאוף לסדר וניקיון ברמת בית מרקחת, רמה כזו שניתן לאכול מהרצפה. רמה כזו שכל פריט וכל ציוד נמצא במקום מוגדר שעומד בתקנים הדרושים. כל רמה שמתחת לרמה הזו תעמיד את החברה והמפעל בסכנה. בלאגן יוצר הזדמנויות ליריב הפוטנציאלי וסדר מקשה עליו מאוד.
  5. כניסה, יציאה והסתובבות במפעל – קיימת חשיבות רבה ליצירת תהליכי כניסה, יציאה והסתובבות ברורים, מחייבים וחד משמעיים במפעל בהיבטי בטיחות, הקלה על עבודת מערך האבטחה ושוב יצירת קושי ליריב הפוטנציאלי.
  6. שיטת המעגלים – שיטה וותיקה, נכונה ורלוונטית למנב"ט שיש לו תקציב ללא הגבלה (לא נראה לי שיש כזה) ולמנב"ט עם תקציב מוגבל. עם תקציב בלתי מוגבל, קל מאוד לשפוך את הכסף על כוח אדם ואמצעים לא מתאימים ובכך ליצור סכנה שמתאימה לאמרה שכל המוסיף גורע. שיטת המעגלים עוזרת גל למנב"ט עם הרבה כסף להיות ממוקד על מנת להגיע לתכנית מקצועית ומתאימה למתקן שבאחריותו. עם תקציב מוגבל, ישנה דילמה קבועה על מה מוציאים את הכסף ועל מה מוותרים ולכן שיטת המעגלים עוזרת להבין איפה צריך וחייבים להיות הכי חזקים ואיפה לא – מנב"ט שמבין שלא יהיה לו תקציב שיאפשר לו להקים גדר מעכבת חזקה ויעילה יצטרך לחזק את המעגל הפנימי בכך שישקיע בכוח אדם ואמצעים שיקשו על היריב אחרי שעבר את הגדר.
  7. זיהוי, תגובה וחזרה לשגרה – זו הנוסחה המרכזית בכל מערך אבטחה כאשר הזיהוי החשוב ביותר. מערך אבטחה בעל יכולת זיהוי גבוהה יצליח להתמודד עם היריב טוב יותר. זיהוי מוקדם נותן למערך האבטחה זמן תגובה ארוך יותר. מזה ניתן להבין שתגובה ללא זיהוי מוקדם כנראה שתהיה לא יעילה ומאוחרת מידי אבל זיהוי ללא תגובה בכלל כנראה שלא יהיה שווה כלום. יריב שמבין שרואים אותו יחשוב יותר מפעמיים האם להמשיך בתכניתו הזדונית ויריב שיבין שזיהו אותו וגם יראה תגובה מהירה, נחושה ואגרסיבית כלפיו כבר לא יחשוב פעמיים אם יוכל לחשוב בכלל. אני ממליץ למנב"ט להשקיע מאמצים ביצירת יכולת זיהוי מוקדמת וביכולת תגובה חזקה ונחושה.
  8. כל דבר יותר טוב מאפס – ככלל, כל דבר שהמנב"ט יעשה יהיה יותר טוב מלא לעשות כלום. מנב"ט שמבין שלא יקבל את כל מה שהוא רוצה וחולם עליו, יצטרך ללמוד להשיג מה שאפשר ולהסתפק בכך ליצירת מערך אבטחה יעיל אל מול היריב. הגישה הזו מחייבת ניתוח שיזהה וימפה את האזורים הרגישים במתקן ואת נקודות התורפה ויסייע לנתב את המשאבים לחיזוק ואבטחתם קודם.

אני לא מנב"ט, לא הייתי וכנראה שכבר לא אספיק להיות, אבל אני כן נחשף לעבודתם של הרבה מנב"טים בישראל. אני מאמין באמרה ש"מכל מלמדיי השכלתי" וגם במקרה הנ"ל למדתי והשכלתי ולכן אני מודה למארחים ושולח מסר לכל מנב"ט שקרא את הכתבה והגיע עד לכאן – אל תחשוב שאתה יודע ומכיר את הכל, אל תחשוב שאתה מצוין ותמיד תצא מנקודת הנחה שיש עוד מה ללמוד ויש עוד איפה להשתפר ולכן קח את עצמך לביקורים אצל מנב"טים אחרים שאתה מכיר ולמד עם אילו אתגרים הם מתמודדים ואיך.

זכרו ש"אבטחה צריך לקיים" בניהול מקצועי ונחוש ובגישה פתוחה ללמידה מאחרים

אבטחת אישים – תקיפת איש האופוזיציה ברוסיה אלכסיי נבלני בחומר חיטוי

איש האופוזיציה ברוסיה, אלכסיי נבלני, הותקף במהלך ביקור בחירות בעיר סיביר על ידי אדם שהגיע אליו מלפנים והשפריץ לעבר פניו חומר חיטוי ירוק ומסוכן. האירוע שצולם על ידי אזרח נוסף ופורסם מיד ברשתות השידור וברשתות החברתיות, מוכיח שוב עד כמה קשה ההתמודדות של מאבטחי האישים מול האיומים הקיימים ובעיקר אל מול כל דרך פעולה של היריב שאינה נשמעת בברור ו/או אינה פוצעת אף אחד באופן שמובן כתקיפה חד משמעית ומתורגמת כתקרית לחימה.

אלכסיי נבלני אחרי התקיפה:

סרטון המתעד את התקיפה:

כאמור, ברשימת האיומים כנגד אישיות קיימים איומים שמאוד ברורים למאבטחים כתקיפה חד משמעית ולכן התרגום לתקרית לחימה יהיה מהיר ויוביל לתגובת נגד ממוקדת, מהירה ונחושה על מנת לנסות ולמנוע פגיעה באישיות או למזער פגיעה שכבר נעשתה. מדובר במשימה קשה מאוד עבור מאבטחי אישים, בעיקר כאשר היריב הצליח להגיע לקרבת האישיות ולהפתיע ראשון בפעולת התקיפה שבחר לבצע.

אם במקרי תקיפה ברורים ניתן להעריך שמאבטחים מקצועיים לא התבלבלו או יטעו בזיהוי ובתגובה, אז באיומים כמו בתקיפה כנגד אלכסיי נבלני יהיה קשה לצאת מנקודת הנחה כזו. תקיפות נגד אישיות שמבוצעות על ידי זריקת חפץ או שפיכת נוזל או השפרצת חומר , מקשות על המאבטחים בזיהוי, בהבנת האיום ובהמשך גם על בחירת התגובה הנכונה. בסרטון רואים שהתוקף מצליח להגיע מלפנים למרחק קרוב מאוד עם הכלי שמכיל את חומר החיטוי הירוק, מבלי שהמאבטח הקדמי של אלכסיי מזהה זאת לפני ביצוע התקיפה עצמה ולכן התוקף מממש את כוונתו הזדונית ומצליח להמשפריץ את חומר החיטוי לעבר פניו של אלכסיי, האישיות המאובטח. חוסר ההבנה של המאבטחים מה קרה ובמה תקפו את האישיות, נראה בברור כאשר המאבטח הקדמי מגיב ברצון לרדוף אחרי התוקף ומיד לאחר מכן נראה מתחרט וחוזר לעבר אלכסיי כדי להבין במה מדובר. הבלבול הזה אצל המאבטחים מחזק את העובדה לגבי איומים שאינם ברורים כתקרית לחימה נטו. מאבטחיו של אלכסיי לא ראו בעין אמצעי לחימה, לא שמעו רעש של ירי ולא שמעו צעקות של פציעה ולכן הגיבו בבלבול מוחלט.

כדי שהמאבטחים יצליחו להתמודד גם עם איומים מהסוג הזה, חייבת להיות תורת עבודה שמגדירה את אופן ביצוע האבטחה על ידי מאבטח אחד או יותר ומתורגמת לתכנים בהכשרה המקצועית שיש להעביר אותם.

כאשר ישנם שני מאבטחים עם האישיות, קיימת חלוקה תפקידים למאבטח אחד בעמדת הצמוד לאישיות מאחור ולמאבטח שני בעמדת הצמד שככלל הולך לפני האישיות. מאבטח הצמד שהולך מלפנים, חייב לדעת לזהות כל אדם שמגיע לאישיות מהגזרה הקדמית וחייב לדעת להתמקד בהסתכלות לידיים של כל אדם כזה כדי לנסות ולזהות האם הוא נושא אמצעי שיכול להוות סכנה ממשית לאישיות. היכולת המקצועית הזו של המאבטחים קשורה לפעולות המניעה – פעולות שמבוצעות על מנת להצליח לזהות מראש אפשרות לתקיפה ולהגיע אל התוקף הפוטנציאלי בטרם הגיע לידי מימוש פעולת התקיפה שבחר.

לשמחתו של אלכסיי נבלני בכך שבדיעבד התוקף כנראה רצה רק ליצור פרובוקציה ולא באמת רצה לפגוע בו פיזית. לעומתו, המאבטחים שלו לא יכולים לנשום לרווחה מפני שהם נכשלו במשימת אבטחת האישיות שלשמה נשכרו. מאבטחים שמאפשרים ליריב לתקוף ראשון, מתחילים את האירוע כשידם על התחתונה ובמקרים מסוימים גם אם יגיבו במהירות ובנחישות לא יצליחו למנוע את הפגיעה באישיות ולכן חשיבות העבודה הנכונה של המאבטחים בשלב המניעה.

במידה והיריב הצליח להפתיע ולתקוף ראשון, אז על שני המאבטחים לפעול בהתאם לחלוקת תפקידים במצב חירום, כאשר הדגש על הפסקה ונטרול האיום הממשי על ידי התקפת נגד ו/או הרחקת האישיות מגזרת האיום. מיד לאחר מכן, על המאבטח הצמוד לבדוק האם האישיות נפגע כדי להבין האם דרוש טיפול רפואי כלשהו.

אין לי מושג מה רמת ההכשרה והמקצועיות של מאבטחי אלכסי נבלני, אבל ברור שמאבטח הצמד לא הצליח להבין מה קרה ומה עליו לעשות מרגע תחילת התקיפה. מאבטח צמד מקצועי היה צריך בשלב ראשון להסתכל לאחור כדי לוודא שהמאבטח הצמוד מתפקד והאישיות במצב שאין צורך שיצטרף לפינוי ורק לאחר מכן היה צריך לפעול במהירות כדי לנסות ולהגיע לתוקף.

מאבטח אישים נחשב למקצוע לכל דבר, ולכן מחייב הכשרה מקצועית על ידי גוף בעל רישיון לביצוע הכשרות מהסוג הנ"ל.

לא כל מאבטח יכול לעבוד כמאבטח אישים ולכן מי ששולח מאבטח ללא הכשרה ייעודית לכך, מסכן את האישיות המאובטח, מסכן את המאבטחים עצמם ומסכן אף את עצמו.

אלכסיי נבלני יכול היה לנשום לרווחה ויכול היה להשתמש בהפיכתו לאיש ירוק כדי לקדם את מועמדותו לתפקיד הנשיאות ברוסיה רק בזכות התוקף ובטח שלא בזכות מאבטחיו.

זכרו, ש"אבטחה צריך לקיים" רק על בסיס הכשרה ייעודית ומקצועית

אבטחת אישים – התנקשות באוקראינה – מתנקש אחד ירה באישיות מאובטח על ידי מאבטח צמוד

דניס וורוננקוב, עד מפתח במשפט הבגידה נגד נשיא אוקראינה המודח ויקטור ינוקוביץ' ומחוקק רוסי לשעבר, נורה היום (חמישי) למוות, לאור יום, מחוץ לבית מלון במרכז קייב בירת אוקראינה.

ממשטרת אוקראינה נמסר, כי וורוננקוב נרצח על ידי מתנקש שכעת מאושפז כבבית חולים לאחר שנפצע על ידי מאבטחו של הנרצח הפצוע בעצמו.

עוד אירוע התנקשות מצולם שמאפשר לכל מי שעוסק באבטחת אישים ולאלו שחושבים אולי לעסוק בעתיד, להבין את האחריות המוטלת על מאבטח האישים בביצוע משימת ההגנה על האישיות ואת החשיבות בעבודה בהתאם לעקרונות המקצועיים ברמה הגבוהה ביותר.

שלא בדומה לרוב המקצועות האחרים הקיימים בשוק, אבטחת אישים הינו מקצוע שביצוע לא מקצועי יכול לגרום למותו של אדם שהוגדר או הגדיר את עצמו כאישיות מאוים הנדרש לאבטחה צמודה.

הסרטון המתעד את רגעי ההתנקשות ואת תגובת המאבטח הצמוד של האישיות מציג רמת מקצועיות נמוכה של המאבטח בשלב שבו היה אמור למנוע את הפגיעה ורמת מקצועיות גבוהה מאוד של המתנקש.

הסרטון:

רמת האבטחה:

באבטחת אישים, רמת אבטחה של מאבטח אחד צמוד נחשבת לבסיסית ביותר וכזו שמי שמחליט עליה יודע שלמאבטח עצמו יהיה מאוד קשה למנוע פגיעה באישיות ומציב אותו בעיקר כדי ליצור הרתעה כלפי היריב ואולי להצליח בכל זאת למזער נזקים גם במצב שבו היריב הפתיע בתקיפה.

כשמדובר על אישיות מאוים, מקבלי ההחלטות צריכים להחליט האם לאפשר לו להתנהל ללא אבטחה או האם לאבטח אותו בעזרת מאבטח אחד צמוד או יותר. אישיות ללא אבטחה צמודה חשוף ליריב ללא מעגל חוצץ מפריד לעומת אישיות מאובטח אשר עדיין חשוף ליריב אבל עכשיו עם מעגל אבטחה שאמור להרתיע ו/או לתת מענה בשגרה ובחירום.

ברחבי העולם מסתובבים להם כמה אנשי מפתח רוסים אשר סומנו כמטרות להתנקשות ולכן מוגדרים כאישים מאוימים שבכל רגע נתון יכול לפעול נגדם יריב בדיוק כפי שקרה בהתנקשות המדוברת.

מקצועיות המאבטח הצמוד אל מול היריב:אני מעריך שהמאבטח באירוע הינו מאבטח מקצועי אבל אני לא בטוח וגם אין לי מושג מה רמת ההכשרה שלו ולכן ההתייחסות שלי לפעולות שלו הנראות בסרטון הן רק למטרת למידה.

כל המטרה בהצבת מאבטח צמוד לאישיות צריכה להיות בראיית התוקף, כנגד היריב הפוטנציאלי – למעט פעולת הירי שהמאבטח ביצע לעבר היריב, כל הפעולות שביצע לפני כן לא היו מספיק טובות כדי שיצליחו למנוע מהיריב לפעול או יצליחו למזער נזקים.

בתחילת הסרטון מזהים את האישיות ממתין להגעת המאבטח ומיד לאחר מכן מזהים את המאבטח שאכן מגיע ואז שניהם מתחילים ללכת על המדרכה – הנראות של המאבטח בשלב הזה אינה משדרת אבטחה מקצועית ויותר משדרת הליכה של שני חברים או של אישיות ועוזרו. נראה שהמאבטח הולך בנינוחות מוגזמת שאינה מתאימה לרמת האיום הקיימת על המאובטח שלו. בשום שלב לא נראה שהמאבטח מבצע פעולה לחיפוש ואיתור יריב בגזרה הקרובה אליהם.

הופעתו של היריב מאחור מעידה על כך שכשהאישיות ומאבטחו הגיעו למקום, הוא כבר היה שם. יתכן ועקב אחריהם בנסיעה ולאחר מכן החל ללכת אחריהם – מדובר בהנחת עבודה מאוד חשובה באבטחה בכלל ובאבטחת אישים בפרט. יריב שבחר בדרך פעולה של פגיעה באישיות מקרוב, חייב להגיע ולשהות בגזרה הקרובה יחסית לאישיות כדי שיוכל לזהות אותו בוודאות ויוכל לפעול ממרחק שיאפשר לו פגיעה קטלנית. מאבטח מקצועי חייב להכיר את הנחת העבודה הזו ולפעול כל הזמן לחיפוש ואיתור היריב בגזרתו. יתכן שאם המאבטח היה עומד ומבצע סריקה לאיתור אדם חריג בגזרה, היה מצליח לזהות את היריב במקום ההמתנה שלו.

מאבטח שלא יודע לחפש את היריב בגזרתו אינו בעל סיכוי להתמודד מולו ולנצח אותו.

רמת התגובה מרגע תחילת פעולת היריב:

היריב נראה הולך מאחורי האישיות והמאבטח תוך שהוא מצמצם את הטווח במהירות עד לטווח שמיעה, זיהוי וירי. היריב מתעלם לחלוטין מהעובדה שליד האישיות הולך מאבטח, מה שמעיד שהמאבטח לא יצר שום הרתעה כלפי חוץ. ניתן לראות בצורה מדהימה את הרגע שהיריב קורא לאישיות על מנת שהסתובב אליו לצורך זיהוי וודאי לפני ביצוע הירי. האישיות אכן מסתובב לעבר היריב ויחד איתו נראה שגם המאבטח מסתובב אבל באיטיות ובחוסר חשד ונחישות. ברגע שהיריב זיהה שמדובר ביעד שלו, הוא מבצע ירי ראשוני לעברו. בשלב הזה המאבטח מגיב במה שנראה כמו רצון להגיע פיזית ליריב ולמנוע ממנו להמשיך לירות, רק שבגלל שהתגובה אינה אגרסיבית ונחושה מספיק היריב מצליח לבצע ירי אחד לעבר המאבטח שפוצע אותו. כל מי שעובד כמאבטח אישים חייב לצפות ברגע הזה כדי להבין מה המשמעות למצב שבו המאבטח מנוטרל ונשאר ללא יכולת תגובה – במצב כזה כל מה שנשאר ליריב לעשות זה להגיע שוב לאישיות ופשוט לוודא הריגה ללא מפריע. זה בדיוק מה שרואים בהתנקשות הנ"ל.

פעולת המאבטח, לאחר שנפצע מירי היריב, להמשך לחימה וביצוע ירי מדויק לעבר היריב מרשימה ביותר ברמת הנחישות וברמת הדיוק. למרות זאת, גם השלב הזה חייב להישאר בזיכרון של כל מאבטח אישים למטרת ההבנה שאם אפשרת ליריב לפעול ראשון כנראה שכל תגובה שלך בהמשך לא תשפיע על התוצאה הסופית.

תמונה – רגע הירי הראשון באישיות:

תגובת המאבטח איטית מאוד. בשלב הזה המאבטח היה צריך להיות כבר על היריב. כנראה שהזיהוי והתרגום של המאבטח היו איטיים מאוד ולכן לא הגיע תגובה מהירה.

תמונה – ממחישה עד כמה שרידותו של המאבטח קריטית להצלת חייו של האישיות:

לסיכום:
אבטחת אישים זה מקצוע שמחייב את כל מי שעוסק בו לעבור הכשרה מקצועית. ההתנקשות המדוברת נתנה לנו הזדמנות מצוינת לראות מה קורה כשיריב אחד נחוש מצליח להתקרב לאישיות ולהפתיע בירי, ולמרות שהמאבטח מגיב בהתחלה ללא נחישות ובהמשך בנחישות מרשימה התוצאה הסופית היא אחד אפס לריב – האישיות מת בהתנקשות.

סרטון המתעד את הגעת אשתו של האישיות לצורך זיהוי:

זכרו, ש"אבטחה צריך לקיים" רק על ידי מי שעבר הכשרה מקצועית מתאימה לייעוד התפקיד