מסע הרג בסניף בנק הפועלים בבאר שבע – כישלון ידוע מראש

בתכנית הבוקר של ערוץ 2 ראיינו את קרובת המשפחה של מנהל הסניף שנרצח במסע ההרג הקטלני שארע אתמול יום שני 20.05.2013 והיא שואלת בכל רם וחנוק: למה לא היה מאבטח? למה לא היה מאבטח? מה, החיים של הלקוחות בסניף קטן לא שווים?

בהחלט שאלה טובה. מי מתנדב לקום ולתת לגברת, למשפחות ההרוגים הנוספים ולשאר הלקוחות ששהו בסניף במהלך האירוע ובכלל תשובה חכמה ומשכנעת.

תשובה שתסביר את ההחלטה לצמצמם את מערך האבטחה בבנקים ולהוריד מסניפים "קטנים" את המאבטח.

תשובה שתסביר למה גוף שמרוויח מיליוני שקלים בכל רבעון חוסך כסף דווקא בנושא האבטחה, אבטחה של אותם עובדים ולקוחות שהם הם הגורמים לאותם רווחים עצומים.

תשובה שתסביר למה שכבר כן מקימים מערך אבטחה לא מנתבים תקציבים שמאפשרים לעשות זאת כמו שצריך על פי ההנחיות, במקצועיות ובעזרת מאבטחים שירוויחו יותר מ 24 ש"ח לשעה.

אני מנסה לדמיין את ישיבת החירום, אם היתה כזו, בהנהלת הבנק, מה נאמר שם:

אנחנו מביעים צער רב על האירוע ועל ההרוגים והנפגעים………

אנחנו מצטערים אל מול שאר לקוחותינו הנאמנים……………….

אל דאגה, כל הפעולות שלנו,כולל צמצום האבטחה בסניפים קטנים, נעשו בתיאום ובאישור משטרת ישראל.

אנחנו נדאג לתמוך במשפחות ההרוגים בכל הדרוש וגם בעובדי הסניף ובלקוחות ששהו במקום.

ברצוננו לציין שאנחנו משקיעים משאבים רבים באבטחת הסניפים שלנו ולמרות זאת אנחנו מבטיחים להפיק לקחים ולשפר את מה שצריך כדי לנסות ולמנוע אירוע נוסף.

ובהמשך בטח המשיכו ודיברו על הנזק התדמיתי שהאירוע יכול לגרום לבנק.

יתכן שגם דיברו על כך שבהתחלה אנשים יכעסו על המחדל אבל הזמן כרגיל יעשה את שלו, הכל יישכח.

יתכן וקראו לקב"ט הראשי והאזורי לשיחה בהולה כדי להבין איך אירוע כזה יכול לקרות, איך היה ניתן למנוע אותו.

בשקט בשקט יחפשו גם איזה אשם, אחד כזה שיחטוף והצטרך להסביר למה לא נעשו פעולות כראוי, כנדרש – אני מרשה לעצמי להמר שמדובר בקב"ט. זה שרץ עכשיו למשרד, מחפש בתיקים לראות ולהוכיח שהוא היה בסדר…

אז מה נשאר לי להגיד עכשיו לאותה הנהלה – אמרתי לכם!!! גם אבל אני לא אסתפק בזה.

הנהלה יקרה עכשיו אתם מבינים מה המשמעות של אבטחה ברמה הנמוכה ביותר שקיימת בישראל?

עכשיו אתם מבינים מה המחיר כאשר ממקמים את האבטחה בסוף סדר העדיפויות?

עכשיו אתם מבינים מה משמעות הנחת העבודה שאומרת שהאבטחה הינה חלק בלתי נפרד מהארגון.

עכשיו תרוצו לחפש פתרונות, עכשיו אולי אפילו תעלו את תקציב הביטחון, זה נחמד אבל לא יחזיר את קורבנות המחדל.

הנהלה יקרה בבנק הפועלים הוותיק והמכובד קרה אתמול מחדל, מחדל גדול שצריך לזעזע אתכם כך שתתעוררו ותצאו מהגישה המוטעית שלכם.

הנהלה יקרה, עכשיו זה הזמן לשבת ולעשות חשבון נפש עמוק שבו תשאלו את עצמכם למה שכשמדובר בכם המנהלים אתם שופכים מיליונים על הכשרה, תגמולים ומשכורות עתק? למה שכשמדובר במשרדים שלכם אתם מקפידים לשים את החומרים האיכותיים, הטובים והיקרים ביותר? למה שכשמדובר בכסף שלכם אתם מעבירים אותו ממקום למקום בעזרת חברה מקצועית בתחום העברת כספים – ברינקס? אה אולי בגלל שחברת הביטוח מחייבת אותכם!!!

אז הנהלה יקרה גם הנחיות משטרת ישראל הן כמו חברת ביטוח רק כזו שאמורה לבטח את חיי השוהים בכל הסניפים שלכם. למה אתם חוסכים בחיי אדם? האם חיי האנשים פחות חשובים מכל השאר?

הנהלה יקרה אני לא רק יטיח בכם שאלות קשות ולא נעימות, בתקווה שגורמות לכם לזוז באי נעימות בכיסא העור היוקרתי, אני גם ייתן לכם פתרונות:

בשלב ראשון עליכם להציב מאבטח בכניסה לכל סניף.

בסניפים גדולים עליכם להציב מאבטח נוסף בחלק הפנימי.

בשלב שני עליכם להזמין גורם חיצוני מתחום האבטחה שיבצע בדיקת איכות על מנת שתוכלו לקבל תמונת מצב אמיתית שתמקד אתכם על כל הנושאים שדורשים טיפול שורש.

עליכם לשנות את הנחות העבודה שלכם בתחום הביטחון:

 
  • האבטחה היא חלק בלתי נפרד מהתכנית העסקית של הבנק.
  • יש להשקיע משאבים וכספים באבטחה ביחס שווה לכל הנושאים המונחים על שולחן המנהלים.
  • סניף ללא אבטחה חשוף לכלל האיומים וללא יכולת מניעה או סיכול.
  • יש להכיר ולבצע את כל הנחיות משטרת ישראל ופיקוד העורף ככתובן וכלשונן.
  • יש להציב בעלי תפקידים העומדים בגיוס המושתת על מאפייני תפקיד מוגדרים.
  • יש לבצע בקרה סדורה על מערך האבטחה בבנק.
  • יש לשנות את תנאי המכרז לאספקת מאבטחים בדגש על מאבטחים בשכר שעה גבוהה יותר שיאפשר גיוס איכותי ומקצועי יותר מהקיים היום.
  • יש לשלב בכל הכשרות המנהלים את נושא הביטחון כחלק אינטגרלי מהתכנית.

מנהלים למדו וזכרו שהמחיר באבטחה הינו חיי אדם שלרוב לא ניתן להחזירם. האנשים אשר נכנסים לסניפי הבנק נמצאים תחת אחריותכם ולא רק בתחום השירות אלה גם בתחום הביטחון האישי. אתם אחראים שכל לקוח ייכנס לסניף בשלום וייצא ממנו בשלום.

 

שימו במשרדכם לנגד עינכם ובגדול את המשפט: "אבטחה צריך לקיים"

קצין ביטחון במתקן

משטרת ישראל קבעה שמנהל/ מנכ"ל המתקן הוא האחראי הראשי להצבת מערך אבטחה ולא קצין הביטחון להלן יקרא קב"ט. המשטרה הגדירה שהקב"ט הוא האחראי להוציא את תכנית האבטחה לפועל כלומר  שהקב"ט הוא המוציא לפועל של המנהל/מנכ"ל. המשטרה בהחלטה, המשונה כביכול, רצתה לגרום למנהל/מנכ"ל להבין שעליו להיות מעורב בנושא האבטחה ושעליו לסייע לקב"ט בכל דרך אפשרית בתחום שגם ככה קשה לביצוע. לגבי הקב"ט, הכוונה טובה ובאה לחזק אותו ולעזור לו להתמודד עם המשימות שמוטלות עליו. בנוסף לכך המשטרה הוציאה הנחיות רבות אשר אינן משאירות סימני שאלה לגבי מה על הקב"ט לעשות בכל התחומים המקצועיים הקשורים לתפקידו. אז איך יכול להיות שישנם כל כך הרבה מנהלים/מנכ"לים וקב"טים אשר לא מבינים את  גודל התפקיד, את חשיבות הנושא ואת גודל האחריות ועובדים מבלי להכיר את ההנחיות במדויק ומציבים את האבטחה בסוף סדר העדיפויות?

לפני כמה חודשים נשלחתי ללוות קב"ט למשך 24 שעות כדי להביא לשיפור ברמת התפקוד שלו. זו הפעם הראשונה שנשלחתי למשימה מהסוג הזה וממש מצאתי את עצמי מתרגש לקראתה. חשוב לציין שהרעיון להצמיד אותי לקב"ט עלה גם על ידי מנהל המתקן, מה שמעיד שהוא בעצמו רצה שהקב"ט שלו יהיה טוב יותר. קבעתי לעצמי שהחלק הראשון יוקדש להכרות וזיהוי פערים וכך היה. זיהיתי פערים רבים בתפקוד, בהבנה ובשת"פ עם שאר הגורמים במתקן. אני לא אציין כל מה שעברנו כדי לקצר, אבל כן אשתף אתכם בכך שלמתקן לא היה פק"מ אבטחה מסודר, לא היה תיק שטח אבטחה, לא בוצעו תדריכים למאבטחים בתחילת משמרות, לא בוצעו סיכומים בסוף משמרות, לא בוצעו תרגילים ומאבטחים התנהגו כאילו אין בעל בית. הליווי המקצועי שלי הסתיים במהפך של 180 מעלות אצל הקב"ט שהבין מהר מאוד שעליו להתחיל לממש את האחריות שנתנה לו בתוקף תפקידו. בתקופה שאחרי הקפדתי להתקשר לקב"ט כדי לבדוק איך הוא מתקדם ובכל שיחה כזו שמעתי ממנו בעיקר על מריבות מקצועיות שיש לו עם שאר הגורמים במלון כולל עם המנכ"ל. רבותיי, הקב"ט התחיל לעבוד ברצינות, הקב"ט הלך למנכ"ל ודרש לבצע שינויים ושינויים כאמור עולים כסף, לא הרבה אבל עדיין כסף. אחרי שלושה חודשים מרגע סיום הליווי עודכנתי על כך שהמנכ"ל פיטר את הקב"ט והחליפו עם אחר. נראה לי שהמקרה הנ"ל מסביר היטב את המצב העגום בו אנחנו נמצאים.

קב"ט אחר ששיתפתי עמו פעולה מספר פעמים דווקא הפתיע אותי לטובה בעקשנות שלו לעמוד בהנחיות משטרת ישראל ולא חשש ללכת עם האמת המקצועית שלו עד למעלה כולל המנהלים הבכירים. הוא אמנם לא פוטר, עדיין, אבל לפני שבועיים בשיחה שקיימנו ציין בפניי שהוא מיואש לגמרי, מרים ידיים ושוקל לעזוב.

מה אפשר להבין מהדוגמאות שהבאתי בפניכם?

 
  • שכל מתקן שנמצא תחת הנחיית משטרת ישראל חייב למנות קב"ט שעבר קורס מנב"טים במכללה מורשית בלבד.
  • שהקב"ט חייב להיות מקצועי וכזה שמבין מה גודל האחריות המוטלת עליו ומכיר היטב את הנחיות משטרת ישראל.
  • שהרבה מאוד מנהלים/מנכ"לים עדיין חושבים שהאבטחה גורמת לנזק לעסק ולא מבינים שהינה חלק בלתי נפרד ממנו.
  • על המנהל להתייחס לקב"ט כמנהל לכל דבר ולכן עליו לדאוג שתהיה לו תכנית עבודה שנתית, לבדוק שעומדים בה, לבצע ביקורות מנהל והחשוב ביותר זה להקצות עבורו תקציב שנתי שיאפשר לו לממש את תכנית האבטחה.
  • הקב"ט צריך לדאוג שיהיה ברשותו פק"מ אבטחה מקצועי שנכתב על פי פורמט ודרישות המשטרה וחתום על ידי קצין הרישוי.
  • הקב"ט צריך לדאוג שיהיה ברשותו תיק שטח אבטחה שנכתב על פי פורמט ודרישות המשטרה.
  • גיוס המאבטחים מחברה חיצונית חייב להתבסס על פי מכרז מסודר שמוגדרים בו כל התנאים כולל אפיון תפקיד של מאבטח במתקן האמור.
  • הקב"ט צריך להקים מערך אבטחה הכולל בודקים ביטחוניים ומאבטחים חמושים על פי הנחיות המשטרה.
  • הקב"ט חייב להשריש בקרב המאבטחים תהליך עבודה מסודר הכולל תדריכים, סיכומים, תרגילים ובקרות.
  • הקב"ט צריך להשקיע בהדרכות מקצועיות למאבטחים למטרת שיפור מקצועי תמידי.

לפי הרשימה ברור שלקב"ט המתקן ישנם הרבה מאוד משימות לביצוע תחת אחריותו וכך זה במציאות אבל ביכולתו של מנהל/מנכ"ל לקבוע האם הקב"ט יצליח בתפקידו או ייכשל.

הצלחה או כישלון בהפעלת מערך אבטחה במתקן תלויה בכל הגורמים הרלוונטיים ובעיקר במנהל/מנכ"ל המתקן ובקב"ט. שניהם חייבים לשתף פעולה מתוך הבנה שהצלחת העסק תלויה גם בביטחון שבו ושבמקום שאין ביטחון מגדילים את הסיכוי לכישלון. השניים חייבים להבין שעדיף להקדים תרופה למכה מאשר לקבל אותה ורק אחר כך לבצע את מה שצריך.

אתה הקב"ט צריך להתחבר לתפקיד, צריך להיות בראש של עולם האבטחה, לבצע את תפקידך באמונה שלמה ומתוך הבנה שכישלון שלך ושל המאבטחים שלך יכול לפגוע באנשים אחרים וגם בך. אל לך להתכופף, אל לך לוותר על ביצוע ההנחיות, אל לך לוותר על האמת המקצועית שלך. זו לא משימה קלה ובהחלט כזו שיכולה גם לעלות לך במקום העבודה אבל היא משימה מחייבת. אל תתן לאחרים לגרום לכך שבמגרש שלך יהיו פערים.

אתה הקב"ט, דע לך, שלהגיע למצב שבו אתה עובד על פי ההנחיות דורש ממך לעמוד בהרבה משימות אבל זה בר השגה אם תעשה זאת לבד או תשתמש בשירותי בעלי מקצוע חיצוניים.

אתה הקב"ט צריך לוודא שהנך ישן טוב בלילה ולא בתפילה שלא יקרה אצלך כלום במשמרת כי אז ברור שהשארת מקום למזל ולגורל ושני אלה אינם מופיעים בתחום האבטחה.

מנהל/מנכ"ל וקב"ט זכרו שאבטחה צריך לקיים ואלה שלא עושים זאת מציבים את עצמם חשופים לפגיעה קשה ובלתי הפיכה.

אבטחה אזרחית – לא שב"כ, אבל מה כן?

"אח שלי זה לא השב"כ פה"

"הנה הגיע עוד אחד שחושב שפה זה השב"כ"

"עזוב אותך, אל תנסה אפילו להביא לפה את מה שלמדת בשב"כ"

אלה רק חלק מהאמרות ששמעתי מאנשי מקצוע בתחום האבטחה האזרחית במהלך דיונים ופגישות שקיימתי מאז שיצאתי לדרך עצמאית.

בתחילת דרכי כעצמאי החלטתי לבחור במסלול של פרילנסר ולא לפתוח חברה משלי. החלטה כזו הופכת אותך לקבלן משנה שמבצע ייעוץ והדרכות לכל מי שמעוניין לשכור את שירותך המקצועיים.

אחד הדיונים הראשונים שהתבקשתי להשתתף בהם כמומחה אבטחה התקיים בירושלים ועסק בתוצאות בקרה שחטיבת האבטחה ביצעה לגוף גדול עם מערך אבטחה גדול. כבר בשלב ההכנה לפגישה קיבלתי תדריך איך להתנהג בפגישה ובעיקר ממה צריך להיזהר ומה אסור להגיד בשום אופן. בשורה התחתונה אסור להגיד את דעתך אם יש סיכוי שאינה עומדת בקנה אחד עם הגוף המבוקר ולא משנה אם עלה בביקורת שאינו עבד כמו שצריך.

חברים זה היה השיעור הראשון שלי בעולם האבטחה האזרחית כיוצא שירות הביטחון הכללי. כמובן שביקורת המשטרה חשפה תמונת מצב עגומה ביותר לרמת האבטחה במתקני אותו גוף ואם היו שואלים אותי הייתי קובע שמדובר במחדל עד כדי פשע של כל מי שאחראי למימוש האבטחה בגוף זה. ואכן בשלב ההתייחסויות שאלו אותי לדעתי. עניתי כמו שלימדו אותי כאיש מקצוע, עניתי ברצינות, במקצועיות ובשקיפות מלאה. מיד עם סיום דבריי קיבלתי מבול של תגובות כועסות מצד האחראים על האבטחה בגוף המבוקר שבעיקר התפלאו איך אני, ששיך לחברה שהעניקה להם שירותים מסוימים, מעז לצאת נגדם ולשים להם את האמת על השולחן. לא ציינתי, וזה המקום לציין, שאני נוהג תמיד לשים את האמת כמו שהיא אבל גם מקפיד לתת פתרונות מעשיים ופשוטים לשיפור וכך עשיתי גם בדיון הנ"ל.

מכיוון שגם בהמשך המשכתי לשמוע אמרות דומות ולקבל תגובות דומות הבנתי שאכן האבטחה האזרחית אינה מתנהלת על פי העקרונות של שירות הביטחון הכללי. הגדרתי לעצמי תקופה של כמה חודשים על מנת שאוכל לגבש דעה ולהחליט האם להתנהל לפי "ברומא תהיה רומאי" או לנסות לאזן בין מה שלמדתי בשב"כ לבין מה שראיתי ולמדתי בעולם העסקי.

בחרתי באופציה השנייה, אני מאזן בין השב"כ לעולם העסקי תוך הקפדה יתרה לבוא לכל לקוח בצניעות, ללא שלט על החזה "יוצא שב"כ" ולאט לאט להחדיר את האני מאמין שלי בתחום האבטחה.

כיום אני פותח כל הרצאה או הדרכה בפנייה ישירה לקב"טים או מאבטחים שאומרת שלמרות שהגעתי מהשב"כ, והשב"כ אינו האבטחה האזרחית עדיין חלה המחויבות לקיים את האבטחה על פי כללים והנחיות ברורות וישימות.

היום, אחרי שנתיים בשוק האזרחי, אני בטוח שהבחירה שלי היתה נכונה מכיוון שפגשתי חברות שמתייחסות לאבטחה כחלק בלתי נפרד מתכניתן העסקית ויודעות להשקיע תקציב ראוי המאפשר לגייס כוח אדם איכותי ולתת לו את הכלים המקצועיים הדרושים לביצוע תפקידו כמערך אבטחה מונע ומסכל.

הדוגמא הטובה ביותר שאני יכול לתת לכם הקוראים הינה רשת איקאה בישראל ודווקא בגלל שמדובר ברשת שמתנהלת על פי ראייה חיצונית ולא ישראלית נטו. החברה מעמידה תקציב ראוי לאבטחה, משקיעה בגיוס העובדים, הקב"ט מקפיד לעמוד בכל דרישות משטרת ישראל תחת חוק רישוי עסקים, משקיעה בהכשרות ובהדרכות מעבר לדרישות הבסיס והכי חשוב שאיקאה מתייחסת למאבטחים כאילו היו עובדים מן המניין למרות שהם עובדי קבלן. אם הם יכולים אז למה אחרים לא?

לצערי הרב יש עדיין יותר דוגמאות רעות מאשר טובות ולכן אני נחשף לחברות גדולות וקטנות, הנדרשות לאבטחה על פי חוק, ומתייחסות לכך כנטל כלכלי שפוגע ביעדים העסקיים של החברה.

חטיבת האבטחה במשטרת ישראל החלה לקבוע עקרונות והנחיות החל משנת 2006 ומאז ממשיכה לשפר ולהתקדם בניסיון לשפר את רמת האבטחה האזרחית בישראל. למרות שעברו 8 שנים עדיין אני פוגש בחברות שלא עומדות בהנחיות, שממנות לתפקיד המנב"ט/קב"ט אנשים לא מתאימים וחסרי ידע וניסיון, לא קובעות תקציב הגיוני לדרישות ואפילו מכשילות כל ניסיון לשנות את המצב.

גרוע מכך הוא שהקב"ט בעצמו משתף פעולה, במודע או שלא במודע, ואינו עושה כל מאמץ לעמוד בהנחיות ומעז לקיים אבטחה ללא פק"מ כלל, ללא תהליך מוסדר להפעלת המאבטחים, ללא עמידה בתו תקן של מספר הבודקים הביטחוניים ומאבטחים חמושים שהינו מחויב בהצבתם, ללא גיוס תקין, ובקיצור פשוט ללא!!!

מאפיין בולט נוסף בקרב מנהלים וקב"טים הוא ההתנהלות דרך החור של הגרוש שאומרת שלא משנה מה צריך לעשות תמיד יש לחפש את המחיר הזול ביותר. אני למדתי בחיים שמה שזול עולה בסוף יקר. זה נכון גם בתחום האבטחה האזרחית.

 רבותיי, זלזול בהנחיות, אי ביצוע הנחיות או התעלמות מהנחיות שווה למעשה פשע ולזלזול באינטליגנציה של כל הלקוחות שמשלמים במיטב כספם על מנת לשהות במקום או לקנות מוצרים ממנו. מנהל/קב"ט כאלה שמים את הלקוחות שלהם על המזבח, שמים את הלקוחות על גלגל הרולטה בקזינו ומשאירים הרבה מקום למזל ולגורל במקום שייקחו את האבטחה ברצינות ובהשקעה ויבינו שבתמונה הכוללת היא תורמת לביטחון ולהרגשת הלקוחות ובכך תורמת גם להצלחת העסק.

מנהל/קב"ט שעמד בתקן משטרת ישראל ועבר קורס מנב"טים יכול לעמוד באתגר ולכתוב בעצמו פק"מ ונהלים, להעביר הדרכות ולבצע ביקורות וזה בסדר גמור, אבל אין זו בושה או חוסר מקצועיות להעביר את שרביט הביצוע לבעל מקצוע אחר שיעשה זאת בלא פחות מסירות ואכפתיות.

למה?

כי אבטחה צריך לקיים תוך עמידה בהנחיות ובאיכות גבוהה ולא להסתתר מאחורי אמרות שמובילות לבינוניות ולכישלון ידוע מראש.

כאמור, האבטחה האזרחית אינה שירות הביטחון הכללי אבל בהחלט יכולה ללמוד ממנו משהו ולשאוף להגיע לרמתו.