ב 23 למאי 1992, השופט האיטלקי ג'ובאני פלקונה ואשתו, מלווים במאבטחים, נחתו בשדה התעופה פונטה ראיסי בסיציליה כחלק מהדרך הקבועה שעשו בביקור הדו שבועי בביתם אשר בסיציליה. ג'ובאני ואשתו עלו על רכב האישיות שלווה ברכב אבטחה קדמי וברכב אבטחה אחורי. השיירה החלה בנסיעה על הכביש המהיר משדה התעופה לביתם של הזוג בסיציליה. חוליית חיסול של המאפיה הסיציליאנית עקבה אחר תנועותיו של ג'ובאני פלקונה, וכאשר שיירת הרכבים עברה מעל גשר, הפעיל אחד מחברי החוליה מטען רב עוצמה שהתפוצץ בתזמון מושלם וגרם למותו של ג'ובאני, אשתו ושלושה מתוך חמישה מאבטחים.
השופט ג'ובאני פלקונה ועמיתו השופט פאולו פורסלינו נרשמו בספרי ההיסטוריה של איטליה כשני שופטים שבלטו במוטיבציה, בנחישות ובדרך הייחודית והיצירתית במלחמה נגד המאפיה הסיציליאנית הידועה.
המאפיה הסיציליאנית היא ארגון פשע שמקורו ובסיסו בסיציליה, איטליה. המאפיה הסיציליאנית הצליחה ליצור מדינה בתוך מדינה ופעלה בגביית דמי חסות, בוררות בסכסוכים בין עבריינים וארגון עסקאות והסכמים בלתי חוקיים. כאשר נוצרה המדינה האיטלקית ב 1860, היתה סיציליה אזור בלתי שקט. מאות שנות הזנחה יצרו אווירה של אי אמון כלפי השלטונות ומסורת של לקיחת החוק לידיים. מאמצע שנות ה 70 המאפיה הוגדרה כארגון שהגן על בעלי אחוזות עשירים תמורת תשלום ולאחר מכן סחט אותם תמורת דמי חסות וכופר נפש. המלחמה נגד המאפיה הסיציליאנית החלה עוד בשנות שלטונו של מוסוליני, המשיכה עוד שנים רבות אחריו והתאפיינה מצד השלטונות בהחלפת דורות של חוקרים ושופטים בעיקר בגלל שרובם מצאו את מותם בהתנקשויות ומצד המאפיה בעמידה במשפטים ארוכים שבסופם רובם נשלחו למאסרים ארוכים. שני הצדדים הבינו שמדובר במלחמה ארוכת שנים שכל מי שמעורב בה ימצא את עצמו יום אחד בכלא או בקבר.
גם ג'ובאני פלקונה ופאולו בורסלינו ידעו שיגיע היום והם ישלמו בחייהם על כך שהחליטו לקבל על עצמם תפקיד מרכזי במלחמה נגד המאפיה הסיציליאנית. השלטונות באיטליה ידעו היטב שהשופטים בסכנת חיים ממשית, הציבו סביבם מערך אבטחה ובכך הפכו אותם לאישים מאובטחים 24/7.
לאורך השנים היתה זו המאפיה הסיציליאנית שהחליטה מי יחיה ומי ימות – מתי ובאיזו דרך התנקשות. המאפיה התנקשה בחייהם של עשרות שוטרים, חוקרים, שופטים ובני משפחותיהם בדרכי פעולה שונים ומגוונים כגון ירי ומטעני חבלה. לרוב, מי שסומן על ידי המאפיה כיעד לחיסול מצא את מותו בעוד התנקשות מוצלחת שבוצעה על ידי חוליות מקצועיות ומיומנות של המאפיה. העובדה שחלק מהיעדים לחיסול היו מאובטחים לא הרתיעה ולא מנעה מהמאפיה להוציא לפועל את ההתנקשות ואם להסתכל על אחוזי ההצלחה, ניתן לקבוע שאבטחת האישים לא באמת יכלה להתמודד מול העוצמה של המאפיה הסיציליאנית שלא פעם הזכירה יכולת של ארגון ממשלתי וממלכתי ולעיתים ניתן היה לחשוב שאף נמצאת מעל, לראייה לכך הם אותם מאבטחים/ות שמצאו את מותם בחלק מההתנקשויות.
התנקשויות כאלה מוכיחות שארגון פשע יודע ויכול להוציא לפועל מבצע מורכב שמחייב יכולות מקצועיות גבוהות וחלק ממטרותיו לזכות באהדת האזרחים וליצור הרתעה עתידית.
תמונה של ג'ובאני פלקונה עם חלק מהמאבטחים שהוצבו סביבו:
ההתנקשות בג'ובאני פלקונה חושפת את דרכי הפעולה של המאפיה הסיציליאנית בשימוש בחומר נפץ המופעל מרחוק.
ההחלטה על ההתנקשות בג'ובאני פלקונה התקבלה בפגישות וועדת המאפיה הסיציליאנית בין ספטמבר לדצמבר 1991 וזאת בעקבות קיומו של משפט כנגד חברי המאפיה. דרך הפעולה שנבחרה להריגתו של ג'ובאני היתה מטען חבלה רב עוצמה. חוליית המתנקשים שנבחרה, אספה מודיעין על תנועותיו של ג'ובאני וגילתה שפעם בשבועיים הוא מגיע יחד עם אשתו לביתם בסיציליה – תנועה זו הוגדרה על ידי החוליה כפעילות שחוזרת על עצמה באותה תדירות ובאותה דרך – הגעה לסיציליה במטוס, נחיתה בשדה התעופה פונטה ראיסי ונסיעה בשלושה רכבים בכביש המהיר שמוביל משדה התעופה לעיר.
חברי החוליה ביצעו סיורים בכביש המהיר ואיתרו בו קטע שעובר מעל גשרון שנבנה מעל מעבר מים – נקודה זו נבחרה כמתאימה להנחת מטען החבלה. חברי החוליה רכשו 200 קילוגרם של חומר נפץ והחלו להתאמן בהרכבת מטען חבלה ודרכי הפעלתו מרחוק תוך שהם נעזרים בידע והניסיון של מומחה חומרי נפץ מהמאפיה הניו יורקית של משפחת גמבינו. ב 8 למאי 1992, נפגשה החוליה לצורך הכנת מטען החבלה הסופי שכלל 13 חביות עמוסות ב 400 קילוגרם חומר נפץ. את החביות הניחה החוליה במעבר המים מתחת לגשרון.
23 למאי 1992, יום ההתנקשות, חולית המתנקשים הכירה את העובדה שג'ובאני ואשתו שוב טסים לביתם בסיציליה ולכן קבעה את היום הזה כיום הביצוע. החוליה התפצלה כאשר אחד הוצב בתצפית בשדה התעופה ושניים בתצפית על גבעה שאפשרה קשר עין עם הכביש המהיר ובמיוחד עם הגשרון שמתחתיו הונח מטען החבלה. לאחר שהתצפיתן בשדה התעופה זיהה את הגעת המטוס, את ירידתם של ג'ובאני פלקונה ואשתו ואת עלייתם לרכב האישיות שמוקם באמצע השיירה, העביר טלפונית את המידע לשני התצפיתנים שעל הגבעה. השניים עקבו בעזרת משקפת אחר התקדמות השיירה על הכביש המהיר ובתזמון מושלם, כאשר שלושת רכבי השיירה עלו על הגשרון, הפעילו מרחוק את מטען החבלה רב העוצמה – מכונית הליווי הראשונה נפגעה ממלוא עוצמת הפיצוץ ועפה מספר עשרות מטרים מהכביש כששלושת המאבטחים שבתוכה נהרגו במקום. המכונית השנייה שבה נסעו ג'ובאני פלקונה ואשתו, התרסקה על קיר בטון והעיפה את השניים אל מותם דרך החלון הקדמי.
סרטון המציג את ההתנקשות:
חוליית המתנקשים של המאפיה הסיציליאנית הצליחה לחסל את ג'ובאני פלקונה ואשתו בעיקר בגלל שזיהתה בהתנהלות שלהם פעילות שחוזרת על עצמה. באבטחת אישים, פעילות שחוזרת על עצמה מוגדרת כמדפס והיא נחשבת לפעילות שבה האישיות נמצא ברמת הסיכון הגבוהה ביותר מתוך הנחת עבודה שהיריב יגלה אותה כחלק משלב איסוף המודיעין. ליחידה לאבטחת אישים ישנן שתי דרכים להתמודדות עם פעילות של האישיות שחוזרת על עצמה:
1. כאשר מדובר בפעילות שלא ניתן לשנות אותה, לא בזמנים ולא בדרך, יש להשקיע משאבים כדי לעלות את רמת האבטחה ובדגש על ניתוח השטח בראיית התוקף ופעולות מקדימות לאיתור אנשים וחפצים חריגים. במקרה של ג'ובאני פלקונה, ניתן היה לשנות את זמן הטיסה, לשנות את מיקום רכב האישיות בשיירה ולנסוע במרחקים גדולים יותר בין הרכבים בשיירה.
2. כאשר מדובר בפעילות שכן ניתן לבצע בה הטעיה ושבירת שגרה, יש לשנות את זמני ביצוע הפעילות, יש לשנות את צירי הנסיעה בכל הגעה ועזיבה, יש לבצע הטעיה בשיירת הרכבים, להפעיל שיירת דמה ועוד.
ב 19 ליולי 1992, חודשיים אחרי ההתנקשות בעמיתו השופט ג'ובאני פלקונה, חוסל השופט פאולו בורסלינו גם כן על ידי המאפיה הסיציליאנית. גם במקרה של פאולו בורסלינו, חוליית המתנקשים זיהתה בהתנהלותו פעילות שחוזרת על עצמה – ביקור בביתה של אמו אשר נמצא בעיר פלרמו. חוליית המתנקשים בחרה שוב בשימוש בחומץ נפץ רק שהפעם הניחה אותו בתוך רכב ובכך יצרה רכב תופת רב עוצמה. את הרכב החנתה החוליה מבעוד מועד מול חזית הבניין בו התגוררה אמו של השופט פאולו בורסלינו. ביום ההתנקשות, חברי החוליה המתינו בתצפית להגעתו של פאולו בורסלינו וכשזה הגיע עם מאבטחיו, המתינו שייצא מהרכב וייגש לדלת הכניסה הראשית לבניין. בזמן שלחץ על האינטרקום והמתין לפתיחת הדלת, חבר החוליה הפעיל את מטען החבלה שגרם למותו של פאולו בורסלינו ולמותם של חמשת מאבטחיו.
סרטון המתאר את הפיצוץ:
לסיכום:
ההתמודדות באבטחת אישים אל מול היריב הינה רציפה ואינה יכולה להפסיק אפילו לא לרגע אחד. מרגע שהיריב החליט להתנקש באישיות, הוא יבצע תהליך מסודר ומקצועי שבדרך כלל יתחיל בשלב איסוף מודיעין למטרת איתור פעילות שחוזרת על עצמה. היריב יכול לבחור בדרך פעולה אחת מיני רבות העומדות לרשותו ובדרך כלל הוא יבחר בדרך שתחשב לדעתו הטובה והבטוחה ביותר להצלחה של מאה אחוז. מכיוון שהיריב ממוקד במשימת ההתנקשות בלבד, יש לו את היכולת והסבלנות להמתין לעיתוי הטוב ביותר לביצוע שיכול להיות כמעט בכל מקום ובכל זמן. יחידת אבטחת אישים שרק תציב מאבטחים סביב האישיות ולא תיצור ותבצע מעגלי אבטחה נוספים, לא תצליח למנוע את הפגיעה באישיות.